Psycholoog Kelly McGonical benadrukt in een van de meest bekeken TED Talks aller tijden dat het niet zozeer stress is dat ons nekt, maar onze eigen beleving van stress. Maken wij ons druk om onze stress, dan pakt het slecht voor ons uit: mensen die zich druk maken over hun stress leven ongezonder en korter. Zie je stress daarentegen als een menselijke eigenschap die je helpt, dan ondervind je daarvan nagenoeg geen negatieve effecten.
Nu corona in Nederland enigszins gestabiliseerd lijkt (op lokale uitbraakjes na), de lockdown grotendeels opgeheven en de horeca weer deels draait, kunnen we weer vooruit gaan kijken. Ondernemers verwachten dat we zakelijk over een jaar weer terug zijn op het oude niveau. Ook het ‘nieuwe normaal’ brengt gelukkig verbeteringen met zich mee. Zo krijgen velen meer vrijheid (en minder reistijd) dankzij het thuiswerken en zijn we ons bewuster geworden van het belang van onze gezondheid.
Toch koppen kranten met name over de toegenomen werkdruk. Maar is dat terecht? Dat we massaal oververmoeid zijn is een feit. In mijn directe omgeving hoor ik menigeen klagen dat de rek er wel even uit is. Japke D. Bouma beschrijft sprekend hoe ons brein momenteel geteisterd wordt door de adrenaline van afgelopen maanden (wat direct werd onderbouwd door haar lezers). Ook het Parool onderbouwt dit aan de hand van diverse experts. De afgelopen maanden hebben zelfs impact gemaakt op onze nachtrust en dromen, aldus Time Magazine.
Na maanden wennen aan het thuiswerken, voor kinderen zorgen en met minder mogelijkheden tot ontspanning, zijn we moe. En dat is positief. Vermoeidheid is namelijk een duidelijk herkenbaar symptoom. Een stuk concreter ook dan de maatschappelijke overspannenheid waar we ons voor de corona eigenlijk slecht raad mee wisten. Pre-corona waren de stijgende werkdruk en werkstress en met name de gevolgen hiervan de grote uitdaging voor werkend Nederland.
Dat diverse media juist die stijgende werkdruk nu benadrukken is echter discutabel. Het (in de media) leidende onderzoek van werknemersorganisatie CNV lijkt op het eerste oog erg negatief. Zo zou 11 procent van de ondervraagden nu tegen een burn-out aan zitten en zegt 34 procent dat de werkdruk hoger is dan ooit. Dit is echter een momentopname. Als je het wegzet tegen het onderzoek 6 maanden geleden, zie je iets heel anders.
Als je de antwoorden uit het onderzoek van 13 december 2019 vergelijkt met die uit het post-corona onderzoek van 7 juli 2020 zie je zelfs een positieve ontwikkeling. In ieder geval qua werkdruk en risico op burn-out.
Op de vraag of de werkdruk hoger is na corona zegt 62 procent het hiermee oneens te zijn. Voor hen is de werkdruk dus gelijk gebleven of minder geworden. Terwijl voor corona 16 procent aangeeft tegen een burn-out aan te zitten, is dit post-corona nog maar 11 procent. Ook zijn er na corona minder ondervraagden (10 procent minder) van plan om over te stappen, omdat specifiek de werkdruk binnen hun sector hoger zou zijn geworden.
Uiteraard verschillen deze resultaten op individueel niveau, maar dit biedt wel een positiever beeld dan er in de media wordt afgeschilderd. Met deze inzichten en die van Kelly McGonical in ons achterhoofd, kunnen we ook op een andere manier naar de huidige vermoeidheid kijken; gewoon heel praktisch.
Toeval wil dat we precies voor de zomervakantie staan. Pak die kans nu dan ook. Gun jezelf de tijd om de afgelopen maanden te verwerken. Ga nadenken over hoe je na de zomerperiode verder wil. Ook, juist voor ondernemers, of anderen die zich nu geen vakantie kunnen veroorloven, geldt maar 1 nadrukkelijk advies; neem de tijd om je batterij weer op te laden. Zorg dat je op tijd in je bed ligt, let de komende tijd even wat meer op je gezondheid en gun jezelf positieve afleiding met vrienden.
Dan kunnen we na de zomer uitgerust en met hernieuwde energie weer gaan bouwen aan een gezond Nederland, persoonlijk en zakelijk.
Fijne vakantie!