Nu we de afgelopen jaren van het thuiswerken geproefd hebben, komt er steeds meer weerstand tegen de terugkeer naar kantoor. En terecht ook. Het gemiddelde kantoor is niet echt een warm bad om optimaal te presteren. De kantoortuin is voor veel mensen een soort vogelverschrikker, vergaderkamers zitten vaak vol en de koffie is ondermaats. Kantoor expert Japke D. kopte laatst dan ook in het NRC dat thuiswerkers verwende nesten zijn, maar concludeerde wel dat ze gelijk hebben.
Elon Musk kwam juist met een heel ander geluid. Die haalde de krantenkoppen met een gelekte e-mail richting zijn personeel. Zijn mail was een uitgesproken betoog over het feit dat iedereen weer gewoon op kantoor moet komen werken. “Als je remote wil werken is dat prima, maar je werkt minimaal 40-uur op kantoor”, aldus Musk. Dit zou de beste oplossing zijn om iedereen gemotiveerd te houden en de fabriekswerkers die sowieso in de fabriek moeten werken tegemoet te komen.
De waarheid ligt in het midden. Zowel de thuiswerkers van Japke als de mentaliteit van Elon, hebben grote nadelen voor het bedrijf, de motivatie van je medewerkers en het uiteindelijke succes van beiden. Ondanks dat de oplossing voor de hand ligt zijn er nog legio bedrijven die nog steeds duidelijk worstelen met hun aanpak. Wat dat betreft credits voor Musk. Je kan beter duidelijk zijn (ook al zijn je medewerkers het er niet volledig mee eens) dan dat je überhaupt geen richting kiest. Mensen gedijen nou eenmaal beter bij structuur.
En dat gebrek aan structuur is ook meteen een van de grootste nadelen van het thuiswerken. Mensen werken langer (dat wil overigens niet zeggen dat ze ook meer gedaan krijgen of slimmer werken), ze [bewegen minder](https://www.radboudumc.nl/nieuws/2020/thuiswerkers-bewegen-veel-minder-door-coronamaatregelen#:~:text=“Elke groep is minder gaan,het woon-werkverkeer is weggevallen.), zitten veel langer achter het scherm en nemen minder pauzes tussendoor. Daarmee vermindert ook de geheugencapaciteit en het leervermogen. Bovendien worden we minder creatief als we minder met andere mensen samenwerken.
Maar misschien nog wel het ergste: we verliezen het vertrouwen in elkaar. Online kijk je of naar een scherm of naar een kleine zwarte camera. Op beide manieren maak je geen écht oogcontact. Dit en het gebrek aan lichaamstaal zorgen ervoor dat echt luisteren naar elkaar ook bijna niet te doen is. Desastreus voor de onderlinge verbondenheid en daarmee het vertrouwen. En bij bedrijven waar geen vertrouwen is, loopt de motivatie terug, vallen mensen uit of gaan weg en nemen de prestaties af.
Bedrijven zijn uniek vanwege de onderlinge cultuur. Als je elkaar niet ziet verdwijnt die cultuur als sneeuw voor de zon en daarmee ook de betrokkenheid van je medewerkers.
Dat wil niet zeggen dat je iedereen moet verplichten naar kantoor te komen. Sterker nog daarmee ondermijn je juist weer het gevoel van autonomie en eigenaarschap. We hebben geproefd aan hoe het beter kan en juist die combinatie is de beste oplossing. In plaats van je medewerkers te verplichten nodeloos in de file aan te sluiten zodat ze om 9 uur ‘s ochtends op kantoor zitten, kun je jouw teams beter samen laten bepalen wanneer ze elkaar op kantoor zien.
Creëer een kantoor dat fijn is om naartoe te gaan. Stimuleer de meer senior collega’s om zichtbaar te zijn zodat collega’s de leiders zien, en zij hen. Zorg dat collega’s van elkaar kunnen leren op het werk zodat er een inspirerende omgeving ontstaat. En zorg voor goede koffie.
Zo werk je aan een cultuur waar mensen bij willen zijn en naartoe willen komen. Dan hoef je ze ook niet te verplichten naar kantoor te komen.