Tijd om weer samen te komen

Na een verfrissende vakantie is het belangrijk om het positieve gevoel vast te houden en de relativiteit rondom corona te beperken.

Als je net weer helemaal opgeladen terug bent van een vakantie in binnen- of buitenland, hou dat positieve gevoel dan nog even vast. Probeer alle negativiteit en onzekerheid omtrent corona en haar gevolgen te beperken tot het hoogst noodzakelijke.

Die negativiteit werkt **[verlammend](https://smallbusiness.chron.com/effects-negativity-workplace-11655.html#:~:text=A negative work environment may,for harassment%2C discrimination or defamation.&text=In the long run%2C it can affect employee productivity and,negative behaviors have similar consequences.)**. De afgelopen maanden hebben we onszelf behoorlijk uitgeput met een constante stroom negatieve informatie. Wekelijks krijgen we weinig opbeurende updates, vooral over wat er allemaal niet kan. Dagelijks gevolgd door de speculaties wat dit dan weer voor negatief effect op de economie en onszelf heeft.

Gelukkig is Maurice de Hond inmiddels weer terug op LinkedIn nadat die **verbannen**was vanwege het uiten van zijn, meestal grondig onderbouwde, mening. Zijn suggestie voor een positievere persconferentie zou geen kwaad kunnen. Zijn insteek klinkt in ieder geval een stuk motiverender en daadkrachtiger. En dat is wel iets waar we met zijn allen bij gebaat zijn.

Opgesterkt door de zomerperiode moeten we nu flink de schouders eronder zetten om de schade waar mogelijk weer in te halen. Ophouden over het oude en nieuwe normaal en gewoon weer met positieve energie aan de slag.

Sterker nog, als werkgever doe je er goed aan om juist nu in te zetten op positiviteit en een goede sfeer in je team. Niet zozeer werkgeluk, maar gewoon algehele positiviteit. Roeien met de riemen die je hebt.

Dat is niet alleen om de boel op te vrolijken, maar is ook vanuit commercieel perspectief interessant. De Vlaamse econoom en professor aan de Universiteit van Oxford, Jan Emmanuel de Neve, deed een inzichtelijk onderzoek naar het effect van positiviteit op de werkvloer.

Uit dit onderzoek bleek dat bij salesmedewerkers die zichzelf gelukkig voelden de salesresultaten navenant hoger waren dan bij de collega’s die zich minder gelukkig voelde. Dat is natuurlijk positief voor de werkgever, maar het wordt nog positiever voor de werknemer zelf.

Naast het feit dat de onderzochte medewerkers zich gelukkiger voelde en betere resultaten behaalden (over het algemeen ook reden tot optimisme), bleek het hen geen extra tijd of inzet te kosten om die betere resultaten te behalen.

Positief ingestelde mensen hebben dus meer kans op succes. Bovendien geven positieve mensen aan minder lichamelijke klachten te ervaren en zich gezonder te voelen. Iets wat met het oog op het sluimerende virus ook meteen van pas komt. Zaak dus om wat meer aandacht aan de positiviteit in je team te besteden de komende maanden.

Een simpele suggestie. We zijn sociale wezens. Dat zit al verwerkt in ons brein sinds het ontstaan ervan. In plaats van dus de hele dag individueel achter je beeldscherm door te brengen; zoek je collega’s weer op.

Spreek met je team ergens buiten af. Hou je team meeting lopend in het park, op het strand of in het bos. Dat is niet alleen beter voor je hersenen, het zorgt er ook voor dat iedereen elkaar weer (live) ziet. Dit heeft een positief effect op het hele team en de onderlinge samenwerking.

Volgens het onderzoek leidt dat dan ook tot betere bedrijfsresultaten en meer tevreden medewerkers. En dat kan allemaal prima op 1 of 1,5 meter afstand.