Terug van vakantie? Waak voor het Tony Robbinssyndroom

Na de vakantieperiode ervaren veel Nederlanders een terugval in energie en motivatie, bekend als post-vakantiestress.

De vakanties zijn voor de meeste Nederlanders voorbij. Tijd om weer met zijn allen enthousiast aan de slag te gaan. Nou ja, enthousiast?

Er is tegenwoordig zelfs zoiets als post-vakantiestress en post-vakantie burn-out. Maar ook voor degenen die wel volledig tot rust zijn gekomen tijdens hun vakantie, die opgeladen en met de beste voornemens terugkomen, is de realiteit vaak anders.

Terwijl veel mensen tijdens de vakantie zowel hun energie als ook hun motivatie vaak een boost geven, zakt de energie na terugkomst vaak snel weer weg. Er blijkt geen tijd voor de voorgenomen extra uurtjes in de sportschool. Het doorpakken op die klus verloopt toch weer stroef. Het lukt alsnog niet om meer rust aan te brengen in je werkdag.

Ik noem dat het Tony Robbinssyndroom. Tony Robbins is bij uitstek de grootste naam ter wereld op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Hij presteert het om de vaak duizenden bezoekers van zijn seminars te enthousiasmeren en letterlijk te betoveren. Deelnemers die elkaar nog nooit eerder hebben gezien, staan binnen 5 minuten met elkaar te high fiven, elkaar te knuffelen en delen hun grootste verlangens en uitdagingen voor de hele groep.

Tony neemt een enkeling daarbij een-op-een (met duizenden omstanders daar weer omheen) onder handen, waarna de betreffende individu boven zichzelf uit lijkt te stijgen aan de hand van de nieuw verkregen inzichten. Zakelijk of privé.

Ondanks dat wij Nederlanders toch tamelijk nuchter zijn en delen van de toch wat über-Amerikaanse show aan ons voorbij gaan, komt toch nagenoeg iedereen vol energie en de beste intenties weer terug naar de realiteit.

En daar gaat het vaak mis. Volledig varend op de roes en inspiratie van de afgelopen dagen kom je weer op je werk waar je vol overgave en enthousiasme over je nieuwe ervaringen en inzichten uitweidt. Helaas is je vertrouwde omgeving niet betoverd. Je moet dus sterk in je schoenen staan om vast te houden aan je nieuwe voornemens. Binnen enkele dagen zijn die dan ook bij veel mensen weer volledig vervlogen.

Helaas geldt het Tony Robbinssyndroom eigenlijk voor heel veel trainingen, workshops en seminars. Tijdens het programma is iedereen on-board, vol energie en motivatie om de zaken anders aan te gaan pakken. Maar zodra je terug bent in de realiteit van alledag, met je collega’s die de training niet hebben gevolgd, vervliegen alle goeie intenties.

Net als bij goede voornemens, sneuvelt 83 procent van onze plannen binnen no-time. Probeer dan ook niet te veel zaken tegelijk te veranderen en beschouw elke verandering als project op zich. Hoe en wanneer ga je de nieuwe inzichten inbouwen in je agenda? Wil je jouw kansen verhogen? Betrek dan ook je omgeving erbij.

Zo ook na die heerlijke vakantie. Voorkom dat jouw nieuwe energie, maar ook die van je collega’s, verdwijnt als sneeuw voor de vakantiezon. Dat alle opstartpaniek de motivatie de das om doet. Zorg dat je die positieve voornemens omzet in gezamenlijke voornemens. Neem de tijd om in je team nieuwe plannen te maken, de stip op de horizon aan te halen en te bepalen hoe en wanneer je de resultaten gaat vieren.

Het laatste, voor veel bedrijven belangrijkste, kwartaal van het jaar staat voor de deur. Een goede start is het halve werk.