Massaal gingen we vol goede voornemens het nieuwe jaar in. 81 procent van de bevolking nam zich op 1 januari enthousiast voor om te stoppen met roken, meer te gaan sporten of die laatste oliebollen te laten staan.

Inmiddels zitten de eerste twee weken van januari erop en de kans is groot dat de meeste mensen er alweer de brui aan hebben gegeven. Ook wel logisch, want het gemiddelde goede voornemen klinkt meer als een straf, niet iets waar je lekker mee aan de slag wil gaan.

Neem de top 3 goede voornemens. ‘Afvallen’ vertaalt zich sowieso in ergernis aan al het lekkers wat aan je neus voorbijgaat. Het algemene ‘meer sporten’ is steevast een voornemen van mensen die sowieso al een pesthekel hebben aan sporten en er meteen al tegenop zien.

De nieuwe nummer 1: je minder druk maken*.* Deze klinkt wel al een stuk positiever. Alleen in de uitwerking gaat het mis.

Onze werkdruk neemt ieder jaar toe. Dat we het drukker krijgen staat dus vast. Je hier minder druk over maken lijkt dan ook een utopie. De oplossing wordt vaak gezocht in het ‘nee leren zeggen’ op alles. Deze generieke en over-hypete werkethos helpt je inderdaad op korte termijn om symptomen te bestrijden, maar zonder krachtige motivatie waarom je dat doet blijft het een trucje. Geen oplossing.

‘Nee zeggen’ helpt bovendien niet tegen FOMO: fear of missing out. De vraag is of je er überhaupt blij van wordt als het je lukt om nee te zeggen tegen iets dat je eigenlijk graag had gedaan. Of dat je je goed voelt als je je collega hebt laten zitten? Met andere woorden; de kans dat je je hier juist druk over gaat maken is groot. Bovendien breng je hiermee, net als bij het afvallen, je aandacht direct naar datgene dat je juist wilde voorkomen.

In plaats van je bezig te houden met wat je niet wilt, kun je beter focussen op zaken die je juist wél wilt bereiken. De kans op een positief resultaat is groter als je je richt op iets dat je zelf echt wilt, dan op iets negatiefs dat je wilt voorkomen. Alles wat je aandacht geeft groeit nou eenmaal.

Het grote nadeel zit hem er alleen vaak in dat mensen geen duidelijk doel hebben en daarmee word je al snel onderdeel van andermans doel. Waar je dan weer nee tegen moet leren zeggen. Nagenoeg elk bedrijf heeft doelen met bijbehorend strategisch plan, dus waarom jij niet voor jezelf?

Al is het maar een klein doel. Schrijf je in voor een obstacle run of pak een van de City Swims mee voor het goede doel. Die vind je tegenwoordig in de grachten van bijna elke stad. Dat is niet alleen een stuk concreter dan ‘meer gaan sporten’, maar ook motiverender. Bovendien geeft het je iets om naartoe te leven. Op weg naar dat doel is afvallen een mooie bijvangst.

Stop dus met focus op ‘nee’ zeggen. Ga je richten op wat je echt wilt bereiken en hoe je dat wilt gaan doen. Als je volmondig ‘ja’ zegt tegen iets waar je enthousiast van wordt blijft er sowieso minder tijd over voor andere zaken om nee tegen te zeggen.