De opkomst en ondergang van een miljardenbusiness

De opkomst van NFT's (Non- Fungabale Token) als een nieuwe beleggingshype wordt gekenmerkt door zowel positieve als negatieve aspecten.

Nou, het is gelukt hoor! Ik heb mijn eerste NFT, een Non-Fungible Token. In het kader van slimmer werken ben ik me de afgelopen tijd wat meer gaan verdiepen in deze nieuwe beleggingshype.

Op menig borrel word je tegenwoordig getrakteerd op verhalen van mensen die hun financiële onafhankelijkheid hebben veiliggesteld met de handel in crypto’s, bitcoins. Het afgelopen jaar is binnen die cryptowereld is een nieuwe hype ontstaan. Een hype waar al meer dan 30 miljard in rond zou gaan: NFT’s.

NFT’s zijn digitale eigendomsbewijzen van digitale producten zoals video’s, muziek of illustraties. In mijn geval een afbeelding van een beer met een zak dollars. Deze afbeelding is dus niet daadwerkelijk van mij, maar ik ben de eigenaar van het eigendomsrecht en dat staat dan weer geregistreerd in de blockchain zodat ik (en ieder ander die het wat zou interesseren) weet dat ik de unieke eigenaar ben van het eigendomsbewijs.

Begrijp jij hem nog? Bedrijven als Nike en Adidas zijn in ieder geval wel overtuigd en investeren miljoenen in de technologie om hun sneakers ook virtueel te produceren.

Inmiddels heeft nagenoeg ieder medium een poging gedaan om de NFT’s uit te leggen. Maar hoe vaag het ook blijft voor velen, het blijkt een goudmijn voor anderen. Althans, dat willen ze ons maar wat graag doen geloven. De keerzijde is dat de meeste publiciteit in de cryptowereld komt van de vele oplichtingspraktijken die gepaard gaan met deze nieuwe gold rush.

De tegenstanders spreken dan ook van piramidespelen. De eerste investeerders verdienen over de rug van de vele nakomers, aangetrokken met grootste marketingcampagnes. De grote hoeveelheid geld die er in deze nieuwe business rondgaat, trekt enorm veel fraudeurs en hackers aan. Het grootste handelsplatform voor NFT’s, OpenSea, waarschuwt zelfs al dat 80 procent van de NFT’s op hun site vals is.

Overigens blijkt deze kant van de medaille ook niet geheel onverdienstelijk. Er worden hacks gemeld waarbij legendarische bedragen van vele honderden miljoenen worden buitgemaakt.

Maar ook meer traditionele lists zoals het pump and dump zijn aan de orde van de dag. Groepen handelaren die onderling een munt of NFT vaak verhandelen en/ of er veel geld in investeren (pump), om hem na een hysterisch prijsstijging zo snel mogelijk weer van de hand te doen (dump).

Ook in Nederland ontkwamen we hier niet aan. Zo stonden diverse BN’ers in de rij om de veelbelovende cryptomunt Xpose Protocol te promoten. Die nam in rap tempo in waarde toe tot 125 miljoen euro om vervolgens een duikvlucht te nemen richting de 125 duizend euro.

Net als andere vormen van handel kan het een uiterst lucratieve business zijn (ook op een legale manier). Maar waar je normaal gesproken in ieder geval nog een daadwerkelijk product verhandeld, ontstaan er in de cryptowereld steeds vaker fictieve zaken die puur ten doel hebben om te worden verhandeld. Al met al dus best een ondoorzichtige business, zonder wetten of toezicht.

Of de NFT’s zo succesvol blijven of dat je er net als bij Clubhouse binnenkort niets meer over hoort, is dus de vraag. De techniek erachter is veelbelovend, maar als je het mij vraagt denk ik dat de vrolijk ogende beer op mijn NFT mij nooit meer gaat opleveren dan een glimlach als realisatie van de onzinnigheid van dit fenomeen.