De kracht van jouw future state bepalen
Binnen het Korps Mariniers is je future state altijd leidend: wat wil je bereiken en waarom is dat belangrijk? Als je je future state helder hebt wordt het makkelijker om keuzes te maken die je uiteindelijk naar je doel leiden. Ook als die keuzes op dat moment minder fijn, gemakkelijk of voor de hand liggend zijn. Winnen we de slag of winnen we de oorlog? Je neemt eigenlijk een helicopterview en daardoor zie je meer. Wie meer ziet, kan betere keuzes maken. Daar kunnen we met zijn allen in het bedrijfsleven ook iets van leren.
Als we op reis gaan is het handig om te weten waar we naartoe gaan. Ga je zonder eindbestemming reizen, dan kun je overal belanden. Dit klinkt misschien avontuurlijk en lekker vrij, maar de kans dat je op je gewenste bestemming aankomt is nihil.
Want hoe vaak beginnen we met rennen voor meer efficiëntie en productiviteit zonder dat we eigenlijk weten waarheen we dan eigenlijk rennen? Richtingloos en hard rennen levert je gelukkig wel iets op: een burn-out bijvoorbeeld. Daarom is het belangrijk om eerst een stap terug te doen.
Wat wil je bereiken én waarom is dat belangrijk?
Zoals Albert Einstein (1879-1955) het formuleerde: “Als ik een uur heb om een probleem op te lossen, spendeer ik de eerste 55 minuten om het volledig te begrijpen. De laatste 5 minuten gebruik ik voor de oplossing.” Waarmee hij eigenlijk zegt: als je precies weet wat je waarom wilt bereiken, kom je er vanzelf achter wat de beste manier is om dat voor elkaar te krijgen.
Als je een duidelijke future state (doel) hebt en weet waarom je dat doet, kun je altijd het grote plaatje blijven overzien. Want we hebben allemaal de beste plannen en theorieën over hoe we ons leven willen hebben. Maar als er druk op de ketel komt, houden we er dan ook aan vast? Zonder duidelijk doel en reden waarom je dat doel wilt bereiken is de kans klein.
Future state in jouw team
Voor jezelf maar ook voor een team is een future state hebben enorm belangrijk. In onze sessies zien we vaak dat het doel vaak wel snel duidelijk is. Maar de waarom is vaak minder helder. Een voorbeeld uit een sessie:
- Doel: Nieuwe brand-identity ontwikkelen
- Verschillende redenen van de ‘why’:
- Nieuwe doelgroep aanboren
- Nieuwe ervaring voor de klant
- Het merk een ander imago geven
Zo zie je dat de why enorm bepalend kan zijn voor hoe je te werk gaat en wat dus je uitkomst is. Dankzij een gezamenlijke future state kunnen ook individuele collega’s makkelijker beslissingen nemen die bijdragen aan het grotere doel. Wil jij met jouw team ook je pijlen op het juiste doel richten? Neem contact met ons op voor meer informatie.
Lees ook: Hoe bepaal je je future state?