De opmars van psychedelica op de werkvloer

De tekst beschrijft de opkomst van het gebruik van hallucinerende middelen, en wat doen deze middelen?

Sinds een paar jaar is het techmekka Silicon Valley volledig in de ban van de hallucinerende middelen.

Lifehacker en schrijver van de internationale bestseller ‘The 4-hour Workweek’, Tim Ferriss, is rolmodel binnen de techwereld. Hij **claimt**zelfs dat nagenoeg alle miljardairs die hij kent op een regelmatige basis hallucinerende middelen gebruiken om creatiever te worden.

Zeker in de techwereld kan het volgende creatieve idee miljarden waard zijn. Zodoende wordt alles wat hierbij lijkt te helpen volledig gehyped.

Ondanks dat er een behoorlijk taboe ligt op je uitspreken over iets als hallucinerende middelen, zijn er nog veel meer prominenten die er openlijk enthousiast over zijn. Denk aan Joe Rogan (de stand up comedian en vechtsporter die zijn podcast voor 100 miljoen dollar aan Spotify wist te verkopen) die er in zijn shows meermaals over spreekt.

Bill Wilson, de oprichter van Alcoholics Anonymous, heeft overwogen om het gebruik van hallucinerende middelen in te zetten binnen de AA-programma’s, omdat het verslavingsgevoeligheid zou tegengaan. Zelfs biochemicus en Nobelprijswinnaar Kary Mullis dichtte zijn Nobelprijs-waardige vinding toe aan het gebruik van de hallucinerende middelen.

De in 2011 overleden Steve Jobs was de oprichter en het creatief brein achter Apple. Ook hij zou zijn creativiteit grotendeels te danken hebben aan zijn vele hallucinerende trips. High van de psychedelica kwam hij tot de meest creatieve ideeën en oplossingen. Zo is de naam Apple is bedacht tijdens een trip op een **[appelboerderij](https://money.cnn.com/2015/01/25/technology/kottke-lsd-steve-jobs/#:~:text=Jobs has been quoted as,another fellow tripper from Reed.)**.

Inmiddels is de hype Silicon Valley dan ook ontstegen. Wereldwijd neemt de interesse in de voordelen van psychedelia toe. Ook in het bedrijfsleven.

En dan met name een speciale methode. Sterker nog, een methode waarbij het überhaupt niet de bedoeling is dat je gaat hallucineren: microdosing. Simpel gezegd; waar je bij trippen gaat voor een levensveranderende ervaring van een paar uur, gebruik je bij microdosing een tiende van de hoeveelheid zodat je volledig bewust blijft van alles om je heen.

Je ervaart hooguit meer energie, een positievere mindset, hogere concentratie en meer creativiteit. Bovendien lijkt het een nieuwe remedie te kunnen zijn bij de behandeling van depressie, PTSS en verzachting van het leed bij terminale patiënten.

Concreet wetenschappelijk onderzoek is vooralsnog schaars, omdat hallucinerende middelen (nu nog) bijna overal illegaal zijn. Maar ook in de wetenschap neemt de interesse sterk toe.

Sterker nog, een van de eerste internationale wetenschappelijke onderzoeken naar de positieve effecten van het microdosing op onze creativiteit komt van de Universiteit van Leiden (waar een klein land toch al niet groot in is). Hierin toont hoogleraar psychologie Bernard Hommel aan dat microdosing met psychedelica inderdaad onze creativiteit kan verhogen.

Voor de wetenschap is dit slechts een indicatie dat verder onderzoek gerechtvaardigd is. Een groeiend aantal **ervaringsdeskundigen**wereldwijd is er echter volledig van overtuigd dat psychedelica een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de innovatie binnen de maatschappij, het bedrijfsleven en je eigen persoonlijke ontwikkeling.

Als het zelfs de beruchte bokser Mike Tyson op zijn knieën weet te brengen, tot rust heeft gebracht en positief beïnvloed, dan is het misschien wel het proberen waard.