In hun boek Nooit Af, tekenen Martijn Aslander en Erwin Witteveen een beeld van een wereld die nooit meer af is en waar we steeds minder controle op hebben. Laat dat helaas ook een van de voornaamste redenen zijn waarom we stress ervaren. Het gebrek aan controle over een bepaalde situatie.
In een wereld waar het aantal bewoners de afgelopen 100 jaar bijna vier keer zo groot is geworden en waarin de technologische ontwikkelingen niet meer bij te houden zijn, neemt stress dan ook navenant toe.
Overal lees je over de negatieve gevolgen van die stress. Maar is dat terecht?
Stress kan inderdaad behoorlijk verlammend werken. We hebben allemaal wel gehoord van de vlucht- of vechtreactie die in ons brein geactiveerd wordt als we veel stress ervaren. Ons brein bereidt ons voor op actie. Waar de stressvolle situatie vroeger vaak daadwerkelijk levensbedreigend was, is die tegenwoordig vervangen door een opkomende presentatie, deadlines en werkdruk.
De stress die je lichaam en hoofd hierbij opbouwen is er juist om je te helpen scherper te zijn en sneller te reageren. Je gaat in principe beter functioneren. Je wordt creatiever en komt daarmee tot slimmere oplossingen.
Te veel stress, te vaak of continu is absoluut niet goed voor je. Maar als jij goed met stress leert omgaan, stress leert te waarderen voor wat het is en na een stressvolle situatie de rust pakt om te herstellen (we werken niet te hard, we ‘rechargen’ gewoon te weinig), dan word je er alleen maar sterker van.
Een bekend onderzoek naar de effecten van stress vanuit Stanford University volgde daarvoor gedurende 8 jaar 30.000 volwassenen. Deelnemers werden 2 vragen gesteld.
De eerste was: Hoeveel stress ervaar je; 1) Weinig, 2) Matig, 3) Veel?
Vervolgens werden de overlijdensregisters in de gaten gehouden om te controleren hoeveel deelnemers kwamen te overlijden.
De resultaten waren schokkend. Deelnemers die aangaven dat ze veel stress ervoeren bleken een 43 procent hogere kans op overlijden te hebben. Maar, dat was alleen zo als ze de tweede vraag ook positief hadden beantwoord: Denk je dat stress een negatieve impact op je heeft?
Deelnemers die niet dachten dat stress een negatieve impact op hen had, hadden zelfs met hoge stressniveaus minder kans op overlijden dan degene met lage stress en een negatieve stressbeleving. Jouw stressbeleving zegt dus heel veel over het feit of stress je lam legt of dat het je helpt om tot actie over te gaan of tot creatieve ideeën te komen.
Wij zijn zelf als trainingsbureau voortdurend op zoek naar nieuwe programma’s en technieken om mensen beter met die stress om te leren gaan. Mocht je zelf ook aan de slag willen om je eigen stress levels om te zetten in veerkracht, dan kan dat al met de volgende 3 simpele stappen:
- Word je bewust van het feit dat stress juist behulpzaam voor je is.
- Zoek stressvolle situaties op om hiermee te oefenen, om je stressbeleving positief te zien.
- Deel dit inzicht met anderen. Niet alleen leer je een ander dan ook beter met stress omgaan, maar je maakt ook gelijk oxytocine aan. Dat hormoon zorgt er namelijk weer voor dat je brein beter tegen stressvolle situaties kan.