Ben je er klaar mee? Gooi het roer om

De terugkeer naar werk na de zomer, waarbij veel mensen worstelen met post-vakantiestress, werkdruk en toenemende klachten.

De zomer is voorbij en bijna iedereen is weer aan het werk. Er zijn mensen die dat slecht trekken en zelfs last hebben van post-vakantiestress of zelfs post-vakantie burn-out. Nou zullen dat er niet veel zijn, maar dat we massaal van een enigszins koude kermis terugkomen is wel duidelijk.

De ene beroepsgroep na de andere staakt. Een voor een leggen alle vervoersgroepen het werk neer. Degenen die wel rijden worden door de stakende boeren geblokkeerd. De hele discussie over het hybride werken kunnen we ook net zo goed achterwege laten. De gemiddelde forens heeft toch niet genoeg tijd om naar het werk te reizen, want door de huidige personeelstekorten is er zoveel (te veel) werk dat je je tijd beter kan besteden dan in de ook al toenemende files.

Bovendien melden mensen zich makkelijker ziek, wat de werkdruk (en daarmee stress) verder opvoert. Mocht je last krijgen van die stress, dan zul je even geduld moeten hebben, want ook de huisartsen staan onder druk. En ondertussen nemen ook onze [rekeningen](https://www.nrc.nl/nieuws/2022/09/05/geldstress-schaam-je-niet-en-zoek-vooral-tijdig-hulp-a4140821?) (en de inflatie) toe, terwijl de lonen behoorlijk achter blijven.

Je hoort dan ook steeds meer mensen die er helemaal klaar mee zijn. Klaar met werken wel te verstaan. Initiatieven als FIRE (vrij vertaald: Financieel onafhankelijk en vroeg met pensioen), de Anti-Work Movement, die mensen een platform biedt om te klagen over hun werk en nu ook de #quietquitting hype (net genoeg doen om nog net niet ontslagen te worden) groeien in populariteit.

En ja, er is natuurlijk ook genoeg reden om te klagen. Maar daar schiet je alleen niets mee op. Waar je wel wat mee opschiet is kritisch kijken naar je eigen situatie. Als die niet bevalt, kijk dan of het anders kan. Dat is nu makkelijker dan ooit gezien de huidige arbeidsmarkt. En bovendien doe je daar je collega’s ook een plezier mee. Niemand zit te wachten op een continue klaagzang. Alhoewel we daar in Nederland helaas wel erg goed in zijn.

Gelukkig zijn er legio inspirerende verhalen van mensen die het slimmer hebben aangepakt. Die niet bij de pakken neer zijn gaan zitten. Die het roer hebben omgegooid. Denk aan de uiterst succesvolle Sharon Hilgers die haar baan als lerares Frans verliet om zich volledig op haar passie te richten; sieraden verkopen. Dat heeft haar bepaald geen windeieren gelegd. Niet alleen is ze er als mens gelukkiger van geworden, maar ze heeft er ook behoorlijk aan verdiend (en ze is pas 32).

Niet uit Nederland, maar even pragmatisch is Lauren Flymen. Toen ze haar baan kwijtraakte tijdens de lockdown, kocht ze een springtouw. Na heel wat mislukte pogingen, vallen en opstaan, staat ze nu bekend op Instagram als Lauren Jumps met meer dan 1 miljoen volgers en navenante sponsordeals.

En ook als je een minder hippe hobby hebt zijn er genoeg mensen die juist daarin geïnteresseerd zijn. Zo is Kat Norton in 2020 begonnen met Excel video’s op social media en verdient daar nu meer dan 3x modaal mee. In haar eentje!

Nou hoef je echt niet de hoofdprijs te verdienen om gelukkig te zijn, maar als je werk continu reden tot klagen is, kan het de moeite lonen om je huidige situatie eens tegen het licht te houden. En misschien wel gewoon een keer drastisch het roer om te gooien.