Even tijd om te Rechargen

De Nationale Vitaliteitsweek benadrukt het belang van welzijn op de werkplek.

Het is Nationale Vitaliteitsweek, een perfect moment om stil te staan bij het belang van welzijn op de werkplek. Maar wat doe je als de talloze wellbeing-initiatieven je overweldigen en je door de bomen het bos niet meer ziet? Dit dilemma werd treffend aangekaart in mijn recente gesprek met Livia Mensah van Cigna Healthcare Europe. Zij lichtte toe hoe hun innovatieve 5% Pledge initiatief bedrijven kan helpen bij het vinden van een startpunt in het bevorderen van werknemerswelzijn.

The 5% Pledge van Cigna is een eenvoudig, maar doeltreffend concept. Door je als bedrijf hieraan te committeren, geef je werknemers de vrijheid om zelf te bepalen hoe ze 5% van hun werktijd besteden aan hun eigen wellbeing. Dit kan variëren van twee keer per week sporten tijdens werktijd tot dagelijks een langere wandeling buiten maken. 

Andere opties zijn twee uur per week besteden aan teambuilding of sociaal contact, of zelfs een volledige werkdag per maand wijden aan een goed doel. Een bijzonder idee is ook om samen aan een project te werken dat niets met werk te maken heeft, een aanpak die bij Google al voor aanzienlijk succes heeft gezorgd.

Het unieke aan dit initiatief is dat het de werknemers volledige autonomie geeft. Als werkgever hoef je niet voor je medewerkers te beslissen hoe ze hun tijd besteden. Dit bevordert niet alleen het gevoel van vrijheid en zelfbeheer bij de werknemers, maar stimuleert ook creativiteit en teamgeest. Het is een erkenning dat welzijn veelzijdig is en niet iedereen dezelfde behoeften heeft.

Mensen doen niet wat je zegt, maar doen wat je doet

Toch is het belangrijk te erkennen dat deze stap slechts het begin is. Een echte cultuurverandering binnen een organisatie vereist meer dan alleen het toekennen van tijd voor wellbeing; het vraagt om een verschuiving in hoe we denken over werk en gezondheid. Het gaat om het creëren van een omgeving waarin medewerkers zich gesteund voelen, waar mentaal welzijn net zo belangrijk is als fysieke gezondheid, en waar men openlijk kan praten over stress en burn-outs.

Dit initiatief is ook een oproep aan leiders om het voortouw te nemen in deze cultuurverandering. Leiderschap speelt een cruciale rol in hoe wellbeing-initiatieven worden ontvangen en geïmplementeerd binnen een organisatie. Het gaat om het voorbeeld geven, empathie tonen en een omgeving creëren waarin medewerkers zich veilig voelen om voor hun welzijn op te komen.

Vandaag, ter afsluiting van de Nationale Vitaliteitsweek, neem ik zelf het initiatief door twee uur eerder te stoppen met werken. Het is een klein gebaar, maar symbolisch voor de grotere verandering die we binnen onze organisaties en in onze mindset over werk en welzijn moeten nastreven. Laten we deze week als een springplank gebruiken om een duurzamere, gezondere en gelukkigere werkplek voor iedereen te creëren.