De laatste jaren staat de term ´employee wellbeing´ steeds centraler binnen organisaties. Dat is voor werknemers natuurlijk goed nieuws. Maar hoe zit het eigenlijk voor organisaties? Leidt het investeren erin tot hogere productiviteit en zijn er nog andere tastbare voordelen voor de organisatie? Oftewel: is employee wellbeing winstgevend?
Employee wellbeing: hogere productiviteit en prestatie
Dit is in 2019 onderzocht door de Belgische professor Jan-Emmanuel de Neve. In dit grootschalige onderzoek werden 339 onderzoeken bekeken die betrekking hadden op in totaal 1.882.131 werknemers en de prestaties van 82.248 bedrijfseenheden. Deze gegevens kwamen van 230 onafhankelijke organisaties verspreid over 49 branches in 73 landen. Oftewel: een breed onderzoek.
En wat bleek: er is inderdaad een verband tussen employee wellbeing en hogere productiviteit en prestatie van het bedrijf. Hierbij is gekeken naar de meest relevante vier key performance indicators:
- Loyaliteit van klanten
- Productiviteit van werknemers
- Winstgevendheid van het bedrijf
- Personeelsverloop
Uit het onderzoek bleek een substantieel verband tussen employee wellbeing en loyaliteit van klanten. Ook bleek er een substantieel negatief verband tussen employee wellbeing en personeelsverloop. Het verband tussen employee wellbeing en productiviteit was sterk en positief.
Wat dit betekent? Tevreden werknemers blijven langer, zijn productiever en zorgen voor loyalere klanten. Dit komt weer tot uiting in de winstgevendheid van het bedrijf, waar ook een positief verband te zien was.
Meer sales
Een ander onderzoek focuste op het verband tussen employee wellbeing en sales en heeft aangetoond dat werknemers die positief en tevreden zijn 13% hogere salesresultaten halen tegenover werknemers die dat niet zijn. In onderstaand filmpje vertelt De Neve hier meer over:
Dus: hoe stimuleer je employee wellbeing?
Er zijn verschillende manier om employee wellbeing binnen jouw organisatie een boost te geven. Wij hebben onze 10 favoriete tips in willekeurige volgorde op een rijtje gezet:
- Maak mentale en fysieke gezondheid bespreekbaar.
- Moedig werknemers aan om ownership te nemen over hun eigen vitaliteit.
- Ontwikkel een cultuur waarin welzijn voorop staat.
- Bied concepten aan als bedrijfsyoga en mindfulness training, en zorg bovenal dat werknemers ervan af weten en het kunnen vinden (via het interne netwerk).
- Introduceer challenges om bijvoorbeeld beweging of gezonde voeding te stimuleren.
- Moedig werknemers aan om na te denken over langetermijn doelen (ook als deze buiten de organisatie liggen).
- Stel werknemers zoveel mogelijk in staat flexibel te werken wanneer daar behoefte toe is.
- Moedig werknemers aan om vakantiedagen echt op te nemen.
- Focus op persoonlijke ontwikkeling.
- Investeer in trainingen en programma’s die werknemers ondersteunen bij hun mentale en fysieke weerbaarheid.
Natuurlijk denken we bij Recharge360 graag mee over jullie vitaliteitsbeleid. Bovendien hebben we een divers aanbod van programma’s, workshops en trainingen die hier aan bij kunnen dragen. Neem contact op voor meer informatie!
In januari claimen wij de #JanuariRecharge. Een speciaal moment om de waardering voor jouw collega’s te laten blijken. Voor het harde werken en de inzet van afgelopen jaar. Om zo de motivatie en de positieve energie een boost te geven voor 2024. Doen jullie ook mee?